За трансформацията на кармата, астрологията и любовта

Автор на статията: Алдемира – Деми Бонева

Няколко думи за мен от мен  –  слаботоков инженер по професия , активен астролог от 30 години , търсач, търсач, търсач….Тази година Април съдбата ме срещна с Махатма , Карина, и Браян Гратън- на легло, по скоро седяща денонощно с  инхалатори стероиди и умираща ..Сега за сетен път се уверих че болестта е благословия, учител, приятел който отначало тихо ни припомня че “някъде газим лука” а по-късно крещи ” спри, огледай се ..”  Ако го чуем и не сме достатъчно горди да  поискаме помощ – престоят ни Тук се удължава – нашето безценно време за Порастване ! Понякога е просто път за да можем да стигнем … до някъде.

Това послание е моята благодарност към приятелите и Приятелите , Учителите , Архангелите , Браян Гратън и Карина ! И между другото искам да  споделя с вас това онова от дълбоките дебри на науката Астрология. За мен след толкова години пътешестване из астрологията най-съществени и полезни  се оказаха Кармичната и Медицинската астрологии. Както знаете има предсказателна, синастрична, бизнес астрология, мунданна  астрология, и други.

На санскритски думата „Карма” означава „действие”. Съдба, участ, карма, предопределение – както и да го наречем е закон на справедливостта който определя нашата раса, физическа структура и някои от умствените ни и емоционални черти. Всеки от нас в детството и юношеството е мечтал за „невъзможни“ неща, които на пръв поглед от реална гледна точка са изглеждали невъзможни на възрастните, защото реалните възможности на човека в даден момент изглеждат ограничени дори невъзможни.   На пръв поглед изглежда че ние   наистина не  можем да избегнем и да се отървем от някои основни модели  като раса, физика .., но можем да работим,   като  се съобразяваме и подчинявайки им се в този живот. Особения дар който ни е даден е да избираме и  действаме по начин, който ние си изберем като поемаме и отговорността от нашите действия . Истината е, че ако погледнем обективно на живота си, свободата на нашия избор не е  особено голям тъй като се раждаме в семейство с определен  социален статут и генни предразположения. И колкото повече зависимости имаме в живота си  като – семейна и социална среда , определена храна , зависимости като наркотици , удоволствия и др. толкова свободната ни воля е по-малка, а и оттам възможността да променим съдбата си  по-малка. Възниква въпроса можем ли наистина да променим живота си така че да се чувстваме щастливи и свободни? И какво значи това на езика на кармата ? Кога можем да се освободим ? И какво бихме могли да направим за да се освободим от кармичните връзки които определят нашата съдба. За да си отговорим на тези въпроси трябва да разгледаме видовете карма.

В будистките традиции целта на техниките за освобождаване и духовна практика е наречена Нирвана. Буквалното й значение е „ където вятъра на кармата не духа“. С други думи единствения начин да постигнем духовен прогрес е да се събудим за едно ниво на съзнание отвъд влиянието на кармата, отвъд плановете на илюзията. И от всички значения на кармата разбираме, че за да се отървем от нея трябва да се издигнем над нея. Буда значи човек който е буден. ( тук ще отворя една скоба за това, че много думи и корени на санскритски са сходни с думи в българския език, но това е една друга тема на разговор). Крайно полезно за нас би било ако можем да разберем кармичните модели с които трябва да се разплащаме в този живот . Това знание би ни позволило да се изправим с нашата карма , съдба, лице в лице имайки разбиране и благосклонност, кураж и сила на духа.

Астрологията в този смисъл е особено полезна тъй като ни разкрива кармичните модели с които трябва да се срещнем в този си живот . Една древна индуска традиция стига до голяма дълбочина в анализа на кармичния закон разделяйки типовете карма на три групи. :

Пралабд карма се нарича съдбата с която ние трябва да се срешнем в този живот и да я изплатим.Този основен модел на съдбата се счита в своята основа за неподлежащ на промяна. Просто това е с което трябва да се срещнем и разплатим в това прераждане. Счита се че един духовен подход към живота , помоща на Духовен Учител или просто Божията милост могат понякога да се намесят и да намалят силата на конкретна тежка карма и да превърнат пробождането с меч в леко убождане. Учителя идва когато сме готови но Усилието е това което ни гарантира успеха.

Крийамал карма(бъдеща карма) е тази която сега създаваме в този живот и с резултатите на която ше се срещнем в бъдещи животи. Първоначалната причина зад някои сурови и строги дисциплини на духовните практики  е, че контрола върху поведението може да помогне на пътника по пътя да се въздържа от създаването на нова карма , която би попречила на бъдещия му духовен разстеж. Друг начин освен практикуването на такива дисциплини за избягването на нова карма е въздържането от интензивни желания и обвъзрзаности като едновременно с това се култивира съответен духовен и необвързващ подход при изпълняване на нашите служебни и ежедневни задължения. Това естественно е много трудно и в повечето духовни учения е абсолютно невъзможно без помоща на Медитация.

Синчат карма задържана  карма (карма в резерв). Това е карма натрупана в миналото на много животи и която не е активна в това ни прераждане. Това е карма насъбрана през хилядите прераждания толкова огромни кармични заплетености, че е невъзможно да се срещнем със всички резултати от минали действия.Следователно трябва да се срещнем с цялата си карма някога в бъдещето , освен ако някой Съвършен Учител не ни освободи от част от това бреме.

В нашата астрологична карта можем да видим какво сме отработили в предишен живот и какво заради закона на равновесието в Природата трябва да  развиваме и работим сега (Северен и Южен лунен възел) . Планетата Сатурн също  се отъждествява с едно от най   суровите изпитания в този ни живот показвайки ни  къде и с кого ще бъдат най суровите ни уроци . Научаваме и  за възможностите ни за трансформиране на съдбата ни . В тази връзка искам да спомена за трансурановите аспекти на планетите Нептун , Уран и Плутон които ни показват по какъв начин можем да трансформираме нашата карма. Така например поколението между 1962-1969 г.  имат в рожденната си карта съвпад на Уран с Плутон в Дева ( сидеричен зодиак) .Това е революционно поколение призвано да унищожи старите форми. Това е съединение на Личната воля с волята на Бога . Високо развитата личност може да изрази идеали с които да измени представата на хората показвайки им закономерностите лежащи в Смъртта и Възраждането . Съединението на тези две планети с Юпитер засилва до такава степен казаното по горе – разширява го прави го необятно, че човек с такъв аспект в картата (например на  Карина ) може да се свърже и да освободи огромна енергия с която да лекува понеже съединението на планетите  е в знака на Девата. Картата на Карина в този смисъл е уникална .

Друг трансформационен аспект – секстил (60 град) между Нептуна и Плутона – изключително трансформационен аспект означава – духовен прогрес в световната цивилизация ,пълна промяна на научните основи на духовността  или унищожението на цивилизацията.   Във ъглов дом на рожденната астрологична карта този секстил дава мощни необикновенни окултни способности ( Браян Гратън ) И ето ви  една астрологична сензация : в  неговата карта се натъкнах също на един изключителен феномен на трансформация – Браян Гратън има в картата си един от най неблагоприятните аспекти – квадратура между Марс и Плутон – този аспект  в хороскопа на обикновенния човек  и движен от инерцията , означава някои или всички неща от:  трудно контролиране на енергията , жестокост , егозизъм , безсмислени и излишни крайности , човек камикадзе , силна воля но ненасочена  и др. Но в хороскопа на дисциплиниран и човек с високи идеали дава  – велики дела свързани с отдаване и получаване на енергията и трансформация  и предаване на Божествената Енергия (Плутон ) и Любовта (Нептун) .Аспекта още означава овладяване на енергията на Кундалини ( и двете планети са свързани с енергията – едната в низшия свят (Марс ) а другата Божествената енергия(Плутон).Аспекта дава мощни тласъци от енергия каквато може да бъде само енергията на Кундалини .  Това е един ярък пример в астрологията  как един неблагоприятен аспект при високо самосъзнание и дисциплина може да бъде трансформиран в Божествено послание – като Махатма.

Повечето от нас в ежедневието  са любопитни да научат от астролога  как ще премине предстоящата година , какво ще ни се случи , но малцина се запитват – за какво съм дошъл в този триизмерен свят , какво ще оставя и с какво ще се прибера от това уникално пътешествие на Земята , какви са уроците които трябва да науча и най важното – не колко Любов съм дал или получил, а дали успях да се кача на  Вселенохода –  Махатма –  с Любов и Присъствие!

 

Алдемира – Деми Бонева

25.08.2016 г.

Сподели с приятелите си!

Може да харесате още...

Вашият коментар